πŸ‘ Het geheugenpaleis - Joshua Foer (11-Sep) - Boek Downloaden op kobo

Het geheugenpaleis
Boektitel : Het geheugenpaleis
ISBN: 9789023442097
Totaal Pagina's : 256 pagina's
Jaar : 11-Sep
Categorie : Boeken, Populaire psychologie, Psychologie
Uitgever : Joshua Foer
Taal: Nederlands

Toen ik erin begon kon ik niet meer stoppen. Het was zowel spannend als leerzaam. Als oudere begin je je toch meer te interesseren voor het voorkomen en verbeteren van je geheugen. Dit boek heeft me op weg geholpen met de geheugenplaatsen enzovoort. Heb hierna 2de hands weliswaar het boek van Yates aangeschaft ook boeiend.

Geschreven bij Het geheugenpaleis

Een geheugenpaleis is een techniek om dingen beter te onthouden en die al sinds mensenheugnis wordt gebruikt. De filosofie erachter is als volgt: het brein heeft een associatief en niet-lineair karakter. Daarom is het zinloos om bewust en systematisch je geheugen af te zoeken op zoek naar verloren herinneringen. Deze kunnen alleen naar boven komen wanneer ze getriggerd wordt door andere gedachten of waarnemingen andere knooppunten in het web van potentieel oneindige onderlinge verbindingen. Wie in Het Geheugenpaleis echter een handleiding hoopt te vinden om zelf zijn geheugen spectaculair te verbeteren komt bedrogen uit. Het boek is in de eerste plaats een verslag van Foers training voor het Amerikaanse National Memory Championship. Voorts duikt hij in de geschiedenis van de boekdrukkkunst en de hervormingen binnen het onderwijs en laat hij zien waarom deze ontwikkelingen ten koste zijn gegaan van onze geheugens. Ook heeft Foer gesprekken met mensen die aan verschillende geheugenstoornissen lijden en werpt hij boeiende vragen op zoals wat is intelligentie? en wat worden scholen eigenlijk geacht te onderwijzen? Het Geheugenpaleis kan in de eerste plaats worden gezien als een gloedvol betoog over het belang van een goed werkend geheugen. Niet alleen wat uit het hoofd geleerd wordt doet ertoe ook het simpele feit dat mensen dingen uit het blote hoofd leren is volgens Foer zeer relevant. Wat hij echter niet aan bod laat komen is dat het geheugen ook een enorme ballast kan zijn. Joshua Foer beweert veel maar problematiseert weinig. Ik vind dat een gemiste kans want mede daardoor is Het Geheugenpaleis (hoe interessant de informatie ook is) niet zo boeiend om te lezen. Het boek is bovendien niet bijster goed geschreven (stilistisch is zijn broer Jonathan toch echt stukken beter). Maar wat echt jammer is is dat het grootste deel van Het Geheugenpaleis over het National Memory Championship in New York gaat en over Foers fascinatie voor de deelnemers ervan. Ik deel die fascinatie niet en vind het vooral in en in treurig dat mensen hun tijd verspillen met het onthouden van honderden zo niet duizenden willekeurige woorden en getallen. Joshua Foer schrijft het zelf: onze herinneringen maken ons tot wie we zijn. Elke levenskunst vergt daarom ook (en misschien wel vooral) het vermogen om te vergeten.

Een gemiddeld mens verspilt jaarlijks veertig dagen met het zoeken naar vergeten zaken. Kortom: de hoogste tijd om dat menselijk geheugen onder de loep te nemen. Het geheugenpaleisis een culturele geschiedenis van het geheugen en een studie van de technieken om ons vermogen tot herinneren te benvloeden en effectief te trainen. Sommige technieken zijn nieuw andere gaan terug op eeuwenoude kennis: klassieke technieken die al door Cicero werden gebruikt om zijn toespraken te onthouden en waarmee in de middeleeuwen hele boeken uit het hoofd werden geleerd. Foer ontdekt het gebruik van geheugenpaleizen waar herinneringen in kamers worden opgeslagen en leert getallen in beelden om te zetten. Maar Foer gaat verder dan de geheugensport en onderzoekt de ongrijpbare aard van het geheugen aan de hand van gesprekken met mensen met bijzondere geestelijke vermogens of het tegenovergestelde met stoornissen. Nu technologie het individuele menselijke geheugen definitief overbodig lijkt te maken is Foers oproep tot herleving van de kunst van het onthouden des te urgenter. Toon meer

Best Seller: