👍 Tijl - Daniel Kehlmann (17-Nov) - Boek Downloaden op kobo

Tijl
Boektitel : Tijl
ISBN: Android (smartphone en tablet) | Kobo e-reader | Desktop (Mac en Windows) | iOS (smartphone en tablet) | Windows (smartphone en tablet) | Overige e-reader
Totaal Pagina's : 254 pagina's
Jaar : 17-Nov
Categorie : Literatuur & Romans, ,
Uitgever : Querido
Taal: Nederlands

Het Europa van 1618-1648 is hetdecorvandeze bijzondere schelmenroman.Tijl Uilenspiegel was een legendarisch personage uit de veertiende eeuw bekend van zijn streken,grappenengrollen. Hij reisdezo vrij als een vogel door Europa en trok zich niets aan van God noch gebod. De auteurheeftdeze legendarischeberoemdheidgeplaatstinde zeventiende eeuw.Te middenvanhetgeweld,vooral doordespanningentussenkatholiekeen gereformeerde staten,vindt hijzijn weg.De opbouw is niet chronologisch het verhaal begint meteen verslagvaneen dorpsbewoner. De bevolking is er zo arm als Job en dan is er plots vertier: 'De huif was van rood zeildoek. Ervoorhurkte een oude vrouw. Haar lichaam zag eruit als een buidel haar gezicht als leer haar ogen als tweepiepkleine zwarte knoopjes. Een jongere vrouw met zomersproeten en donker haarstondachter haar. En op de bok zat een man die we herkenden ook al was hij hier nog nooit geweest en toen de eersten het weer wisten en zijn naam riepen wisten ook de anderen het weer en zo klonk er algauw van alle kanten uit vele monden: Tijl is hier!' Geen wonder dat hij de aandacht trekt ookaldoordathijeenechteentertainer is.Samen met het meisje en de oudevrouwspeelt dansten zingt hijdesterrenvande hemel. Indetoneelstukken dieopgevoerdwordenherkenjezondermeerRomeoen JuliaenDe StormvanWilliam Shakespeare.Hetkoordlopen waar hij zo op geoefend heeft doet hij alleen en oogst daarbij niets dan bewondering. Als voorafschaduwing van wat er nog te gebeuren staat tijdens de komende tijd in roerig Europa horen we Tijl een spotlied zingen over Winterkoning,dekeurvorstvande Palts. Dit is koning Frederik*diemaar nwinter koningis geweest daarna is hij verdreven door het leger van keizer Ferdinand II.Tijl zal een belangrijke rol spelen in het leven van Ferdinand en zijnvouwElizabeth Liz. Jacobus l van Engeland is haar vader die steunt het jonge paar vooralinwoord,nietin daad datkomthem politiek niet uit. De beschrijvingen van de natuur en de grote betrokkenheid van de bevolking bij natuurverschijnselen wordt prachtig beschreven niet teveel niet te weinig vaak betoverend: 'Het wordt stil. Men hoort alleen de wind en het loeien van de koeien. Er is een wolk voor de zon geschoven tot opluchting van doctorKircheris het lichtspel in de boomkruin verdwenen. In plaats daarvan ritselen ruisen en fluisteren de takkeninde wind. Hetiskoud geworden. Waarschijnlijk gaat het dadelijk weer regenen.' De roman is rijk aanhistorieenmagischrealisme. Dit is een heel mooie combinatie omdat het de harde oorlogineenbovennatuurlijkdecorplaatst. De vrijbuiter Tijl doet dingen die niet kunnen maarzehorenbij hem. Mensen kunnen hem niet zo goed doorgronden hij heeft een speciale blik waarmee hij de ander in verwarring brengt,dat komtdoorzijn ogen. Het boek leent zich zeker voor eenherlezing,hetis onmogelijkomdefantastische inhoud innkeertebevatten. Huldeaan DanielKehlmannvoor zijn schitterend proza de spanning diehijin hetverhaal brengt en zijn aandacht voor menselijke relaties.

De onsterfelijke kunstenmaker Tijl Uilenspiegel kennen we uit volksverhalen. Deze schrijver giet Tijl in een eigentijds rits verhalen waardoor Tijl veel meer gaat leven en we zijn betekenis beter gaan begrijpen. Het verhaal zit uitstekend in elkaar. In narren-sprongen door de tijd belicht door de ogen van de alwetende verteller maken we steeds meer kennis over de mogelijke ervaringen van Tijl. De verhalen zijn heel aannemelijk en ik heb genoten van de vertelkunst van Danil. Het lijkt op Angelsaksische literatuur. Het is doorspekt met humor en inlevingsvermogen. Tijl's levensmotto is: Niet sterven dat is veel beter. Het doet mij concluderen dat de Tijl van Danil een groot levenskunstenaar is.

Geschreven bij Tijl

Tijl Uilenspiegel legendarisch entertainer en provocateur staat er alleen voor wanneer zijn vader verdacht van duivelse magie begin zeventiende eeuw door de kerk ter dood wordt veroordeeld. De jonge Tijl moet vluchten en trekt door een door godsdienstoorlogen geteisterd Europa waar iedereen van huis en haard is verdreven. Zo ook Frederik van Bohemen de "Winterkoning' die na een koningschap van slechts n winter Praag moet verlaten en als balling zijn toevlucht zoekt in Den Haag. Tijl wordt zijn hofnar en kan het vooral goed vinden met zijn vrouw Liz net als hij een rebelse geest met een groot recht-vaardigheidsgevoel. Tijl is een groots epos over de Dertigjarige Oorlog een meesterwerk over een uit zijn voegen geraakte wereld.

Best Book: