✅ Tokio mon amour - Ian Buruma (juni 2018) - Boek Downloaden

Tokio mon amour
Boektitel : Tokio mon amour
ISBN: 9789045030487
Totaal Pagina's : 240 pagina's
Jaar : juni 2018
Categorie : Cultuur, Schrijvers & Uitgevers, Schrijvers & Uitgevers
Uitgever : Atlas Contact
Taal: Nederlands

Als twintiger vertrekt Ian Buruma naar Tokio vooral op zoek naar zichzelf: zijn talenten zijn seksuele geaardheid en zijn toekomst. Hij was al gefascineerd geraakt door Japanse films en theater maar hij had eigenlijk geen idee wat hem stond te wachten. Hij schrijft zich in aan de filmacademie en stort zich in de artistieke wereld. Doordat hij Japans spreekt ook en door zijn contacten met bekende regisseurs en theatergroepen hoopt hij zo snel mogelijk te assimileren. Hij krijgt zelfs nu en dan een rolletje in een stuk. Toch blijkt telkens weer dat hij een gaijin een buitenlander blijft. Net op de momenten dat hij denkt erbij te horen wordt hij weer met de neus op de feiten gedrukt. Zonder zichzelf te sparen en met veel gevoel voor humor beschrijft Buruma scherp het gezelschap in de rafelrand en de maatschappelijke verhoudingen. Nu en dan is enige desillusie te bespeuren maar toch weet hij zich min of meer staande te houden tot het moment dat hij met zijn Japanse vriendin terugkeert naar het veilige westen. Wie een reisgids of een boek met overlevingstips verwacht komt bedrogen uit; het is meer een (wat laat) coming-of-age boek maar zeer de moeite van het lezen waard. Moeite is een groot woord want je leest dit boek achterelkaar uit.

Gaijin zo voelt Buruma zich in Japan. Dat wil zeggen dat hij als blanke buitenlander wel deelneemt aan het leven in Japan maar er nooit echt helemaal bij hoort. Hij blijft een buitenlander maar ook een buitenstaander. Buruma komt op jonge leeftijd in 1975 aan in Japan en weet niet wat hem te wachten staat. Japan worstelt nog met het oorlogsverleden en probeert als land weer een nieuw begin te maken. Een nieuw begin maar wel met een zichtbaar verleden. In dit Japan komt Buruma terecht. Buruma maakt kennis met de Japanse cultuur en met de Japanse kunstwereld. Een totaal andere wereld dan dat hij gewend is. Hij beschrijft deze wereld op een boeiende manier. De zwart-witplaatjes en fotos in het boek maken het verhaal compleet. Een heel bijzondere ervaring opgetekend in het boek Tokio mon amour waarbij de lezer kennis maakt kunstzinnige culturele en seksuele ontmoetingen. Draag je Japan een warm hart toe en wil je meer over dit bijzondere land te weten komen dan moet je dit boek beslist lezen!

Een erg makkelijk te lezen boek dat zich afspeelt in de jaren 70 in Japan. Het boek bevat veel plaatjes. Dit geeft een erg duidelijk beeld. De clash tussen twee culturen die lijnrecht tegenover elkaar staan beleeft de lezer mee van op de eerste plaats.

"Tokio mon amour' van Ian Buruma is het portret van de schrijver als jonge man en van Tokio de stad die hem mede vormde. Toen Buruma in 1975 aankwam in Tokio wist hij niet wat hem te wachten stond. Hij was in Amsterdam en Parijs gefascineerd geraakt door Japanse films en theater en dus reisde hij naar de bron. Die wilde hij zelf ervaren. En Tokio ws ook overweldigend. Een stad die zich na de oorlog aan het heruitvinden was maar waar het verleden wel zichtbaar bleef. Hier begon voor Buruma een levenslange liefde. In "Tokio mon amour' schetst Ian Buruma met zijn bekende scherpe blik de spanning tussen oost en west de sfeer van Tokio in de jaren zeventig en de positie van de gaijin de blanke buitenlander in Japan: bevoorrecht vrij soms verguisd maar altijd marginaal. Het is een bijzonder verhaal over de wens om grenzen te overschrijden: culturele kunstzinnige en seksuele. Toon meer

Best Book: