📚 Paardenkracht - Lars Mytting (16-Nov) - Boek Downloaden Gratis

Paardenkracht
Boektitel : Paardenkracht
ISBN: 9789025449360
Totaal Pagina's : 304 pagina's
Jaar : 16-Nov
Categorie : Literatuur & Romans, Literatuurwetenschap, Literatuurwetenschap
Uitgever : Atlas Contact
Taal: Nederlands

Dankzij De club van echte lezers kreeg ik de gelegenheid de roman PAARDENKRACHT van de Noorse schrijver Lars Mytting te lezen. Ik was er nieuwsgierig naar en als vrouw zou dit waarschijnlijk niet zelf hebben gekozen. Het verhaal begint bij de jong volwassen Erik Fyksen geboren en opgegroeid in Anor een klein conservatief plaatsje in Noorwegen. Zijn vriendinnetje Tora zal er met een andere jongen Harold Jtul vandoor gaan. Eric wiens passie voor autos enorm is brengt de nacht door op de autosloperij van Toras vader en vindt in een oude Cadillac een gereedschapsset. Hij zal de set mogen houden om aan zijn eigen leven te sleutelen. We vinden hem enkele jaren later terug als gelukkige eigenaar van een tankstation in Gudbrandsdalen en tevens garagemonteur van de gemeenschap. Autos zijn nog steeds zijn grote passie en vooral de echte oudjes de oldtimers worden speciaal in de watten gelegd. Zijn boekenkasten staan vol met werkboeken over alle mogelijke merken autos en onderdelencatalogis. Mytting heel goed in het beschrijven van de gebeurtenissen neemt ons mee in zijn leven de geur van autogassen en loeiende motors. De vele technische termen zijn absoluut niet storend maar zelfs boeiend ook voor een neofiet als mijzelf. maar dan barst de bom in zijn rustig leven. Enkele inwoners onder de impuls van zijn oude rivaal Jtul vinden dat de nieuwe hoofdweg met wegrestaurant enkele kilometers van het dorp gebouwd moet worden. Erik is bang voor de gevolgen. Niet veel mensen zullen nog door het dorp komen en de zaken ook zijn garage zullen hier de dupe van worden. Wie zal uiteindelijk de strijd winnen? Erik met zijn liefde voor het platteland de klassieke waarden en de samenhorigheid van de gemeenschap of Jtul die droomt van vernieuwing en stedelijkheid ? Om nog meer de sfeer van de roman te beleven geniet op de achtergrond van de muzikale keuze van Erik; Neil Young Patti Smith Jason & The Scorchers Bryan Adams. Een AANRADER .

Het Noorse platteland is bij mij bekend en ik vond het heerlijk om al lezende weer even daar te zijn. Maar van autos weet ik weinig af en van oude autos zo mogelijk nog minder. Maakt helemaal niets uit. Ik heb genoten van de beschrijvingen van de autos op de sloop en gezien hoe belangrijk het is om zelfs op afgeschreven spullen zuinig te zijn; genoten van het vakmanschap van hoofdpersoon Erik Fyksen zijn liefde voor en kennis van zijn (oude) gereedschappen en (stokoude) materialen in de voorraad en de zorg die hij toont voor (de autos van) de mensen in zijn kleine gemeenschap. De beschrijvingen van zijn garage en de wording daarvan zijn erg beeldend geschreven. Met zijn voormalige vriendin Elise heeft Erik een "antiek" tankstation ontworpen en gebouwd. Het is voor hem niet alleen een werkplaats geworden maar meer een tempel: voor de liefde voor de inmiddels door de rijksweg gegrepen vriendin Elise en ook als heiligdom voor al die verschillende hele oude autos die koste wat kost op de weg moeten blijven. Het duurt nogal wat bladzijden voordat je doorhebt dat Erik helemaal niet zo oud is Hij is maximaal 38 jaar. Ik heb me ook een tijdje afgevraagd in welke tijd het boek speelt maar er wordt al met mobiele telefoons gebeld dus we zijn al een hele tijd voorbij de jaren 60 De hoofdpersoon en ook de meeste inwoners van zijn dorp hangen nog erg aan de gewoonten van vroeger (ze ruilen een onderhoudsbeurt voor een gebit met eentje voor de auto!) maar het is logisch dat een aantal mensen wel de vooruitgang opzoekt en mee gaat met de tijd. Dat dit voor Erik niet gemakkelijk is valt wel te voorspellen. Er komt een nieuwe weg waardoor mensen niet meer vanzelfsprekend naar zijn garage komen maar naar een modernere plaats die tevens wegrestaurant moet zijn. Het is boeiend om te zien hoe Erik zich langzaam maar zeker los maakt van al zijn oude zekerheden en zich door een andere vrouw uiteindelijk in een nieuwe richting laat leiden. Paardenkracht is een mooi boek heerlijk als je je eens even wilt onderdompelen in een compleet andere wereld. De titel slaat niet alleen op het vermogen van de autos de tweede betekenis wordt al lezende steeds duidelijker.

Geschreven bij Paardenkracht

Het boek voor de echte man (m/v) Erik Fyksens benzinestation aan de Rijksweg door zijn ex-vriendin liefdevol gerestaureerd in jarenzestigstijl is een unicum in de Noorse provincie. Het gebouw de vormgeving zelfs de voorraden alles is retro behalve zijn kennis van oldtimers en het onderhoud daarvan. Van Thunderbirds tot gtos v-riemen tot koelslangen Erik weet er raad mee. En buiten werktijd verdrijft hij zijn eenzaamheid met lectuur zoals Power Tuning the Chrysler v-8. De mogelijke verlegging van de provinciale weg dwingt hem uit zijn smeerkuil te komen en zich in een eenmansstrijd met stedelijke vernieuwing te storten. Plotseling moet hij vechten voor wat niet alleen zijn levensonderhoud en het belangrijkste in zijn leven is maar ook voor het heiligdom van een verloren liefde.

Best Seller: