👍 Sodoma - Frdric Martel (februari 2019) - Boek Downloaden Gratis

Sodoma
Boektitel : Sodoma
ISBN: Nee
Totaal Pagina's : 676 pagina's
Jaar : februari 2019
Categorie : Mens & Maatschappij, Sociologie, Biografien & Waargebeurd
Uitgever : Balans | Uitgeverij
Taal: Nederlands

Hoewel het boek af en toe vermoeiend veel informatie geeft is de hypocrisie in de top van de clerus op het punt homoseksualiteit schokkend om te lezen. De auteur weet op basis van goede onderzoeksjournalistiek en gesprekken met honderden betrokkenen binnen en buiten het Vaticaan een beerput te onthullen van de zwijgcultuur en machtsspelletjes met n centrale factor: meer dan de helft van de clerus is al of niet praktiserend homoseksueel maar doet alle mogelijke moeite om dat verbergen voor de buitenwereld om niet chantabel te worden en de leer van de Kerk hoog te houden. Gelukkig trapt hij niet in de valkuil om homoseksualiteit als de oorzaak van misbruikschandalen te zien. Het probleem is niet de homoseksualiteit (de auteur is zelf een centrum-linkse homo) maar de hypocrisie die leidt tot doofpotpraktijken. Noodzakelijk boek voor iedereen die iets wil snappen van de omgang van de katholieke kerk met homoseksualiteit in de afgelopen 50 jaar.

De journalist zelf ooit priester heeft in vier jaar tijd grondig onderzoek gedaan binnen de katholieke kerk met name in en rond het Vaticaan. Daar komen de meest ingrijpende zaken boven water en aan het licht waardoor je versteld staat. In eerdere boeken van andere historische onderzoekers worden wel flarden opgelicht maar deze journalist gaat echt het diepe in. Als je je interesseert in religie en met name RK moet je dit zeker op je bucketlist hebben staan.

Prachtig boek. Eigenlijk een bevestiging van wat we allang wisten. Mannen onder elkaar en we kennen de uitspraak: a dirty mind is a joy forever. Het is duidelijk dat dit met name in instituten als het vaticaan voorkomt. Natuurlijk zijn de meeste homofobe personen meestal zelf homo wat prima is maar gedraag je daar dan ook naar. Maar ja dat is hetzelfde als de meest straffe rokers in het verleden in het heden de meest fanatieke aanhangers zijn van de anti-roken lobby.

"Achter rigiditeit zit altijd iets verborgen en in veel gevallen is dat een dubbelleven.' Met die woorden gaf paus Franciscus een geheim prijs dat in het duizelingwekkende Sodoma voor het eerst in zijn geheel wordt onthuld. God zou de Bijbelse stad Sodom hebben vernietigd vanwege de homoseksualiteit van haar inwoners. Maar vandaag de dag vormt het Vaticaan zelf een van de grootste homoseksuele gemeenschappen ter wereld. Dit lang verzwegen explosieve gegeven verklaart veel. Het priestercelibaat bijvoorbeeld het verbod op het gebruik van voorbehoedsmiddelen de cultuur van geheimhouding rond seksueel misbruik en de vrouwenhaat van de geestelijkheid. Maar ook het aftreden van paus Benedictus XVI heeft ermee te maken net als de recente aanvallen op paus Franciscus. Vier jaar lang heeft Frdric Martel zich ondergedompeld in de wereld van het Vaticaan. Hij heeft onderzoek verricht in meer dan dertig landen en daarbij honderden mensen gesproken van priesters tot bisschoppen en kardinalen. De meesten wilden hem te woord staan op basis van anonimiteit al zijn er ook die de moed hadden on the record te praten. Hun verhaal is eensluidend. Zo toont Sodoma voor het eerst het verborgen gezicht van de Katholieke Kerk. Een systeem dat vanaf de kleinste seminaries tot de binnenmuren van het Vaticaan is gefundeerd op een dubbelleven: van buiten radicaal homofoob in werkelijkheid homoseksueel. De schizofrenie van de Kerk is totaal. Frdric Martel (1967) studeerde sociale wetenschappen en is een bekende Franse onderzoeker schrijver en journalist. Hij publiceerde een tiental boeken waaronder Mainstream. On Global War on Culture (2010) dat in twaalf talen werd vertaald. Toon meer

Best Book: