ISBN: Nee
Totaal Pagina's : 256 pagina's
Jaar : maart 2015
Categorie : Boeken, Literatuur & Romans, Literaire romans
Uitgever : Prometheus Bert Bakker
Taal: Nederlands
Het boek 'De gekooide recherche' van Michiel Princen is een voltreffer. Zijn journalistieke achtergrond en zijn praktijkervaringen in de opsporing maken zijn analyse bijzonder lezenswaardig. Waar het boek voor de opsporingspraktijk een scherpe spiegel vormt daar is het boek voor lezers buiten de opsporing een echte eye-opener: dus zo wordt met ons belastinggeld omgesprongen. Het boek zou verplichte kost moeten worden voor eenieder die of in de opsporing werkzaam is of er wil gaan werken!
Een goed geschreven boek over een interessant onderwerp. Michiel Princen is niet de minste auteur zijn opleiding en ervaring maken dat hij zijn werkzaamheden en ervaringen met de bureaucratische kant van het recherchewerk bij de politie prima onder woorden kan brengen. Hij heeft duidelijk goed nagedacht over hoe hij het boek ging schrijven. Als lezer was ik wat ongeduldig in het begin lijkt er nog niet zoveel schokkends te gebeuren en lijkt het allemaal nogal doorsnee vertelling over politie-/recherchewerk ook al komt hij komt hij op een interessant moment bij de recherche binnen: je leest over zaken die ook volop in het nieuws geweest zijn. Dit eerste gedeelte van het boek is wel interessant maar het is voor mij niet de reden waarom ik dit z'n onthullend boek vond dat iedere politicus en iedere leidinggevende - zeker alle leidinggevende bij de politie / recherche - het zou moeten lezen en ter harte nemen. Hoe verder je komt in het boek hoe vaker je denkt: neeee dit kn niet waar zijn'! Is de politie werkelijk zo slecht georganiseerd en z slecht opgeleid als hier beschreven is? Princen weet voor mij precies de goede toon te vinden: betrokken maar totaal niet rancuneus beschrijft hij waar volgens hem het probleem zit bij de politie. Als ik hem goed begrijp is zijn conclusie na tien jaar bij de politie: niet meer geld maar vooral anders (beter) organiseren en opleiden en daarmee de effectiviteit vergroten. Het spannendst vond ik het laatste kwart van het boek als je als politicus of leidinggevende geen tijd hebt voor het hele boek lees dan in elk geval vanaf hoofdstuk IX pag. 231. Het is ontstellend en onthutsend dat een organisatie waar we met elkaar z op moeten kunnen vertrouwen z moet werken. Dit is z niet 2015 z niet 21e eeuw... Ik hoop dat dit boek en deze beschrijving van de problemen aanleiding is voor de mensen die er iets aan kunnen veranderen snel verbeteringen tot stand te brengen. Het zou jammer zijn als criminelen meer aan dit boek hebben dan de politie / recherche! Het zou misschien wel heel goed zijn voor de politie-/recherche-organisatie om veel meer zij-instromers binnen te halen mensen die ervaring van elders kunnen inbrengen net zoals Michiel Princen dat heeft gedaan (geprobeerd).
Als voormalig leidinggevende binnen het korps waar Princen over schrijft was ik benieuwd naar zijn ervaringen. Ik vind zijn ervaringen zeer raak getypeerd. Princen beschrijft het korps zoals ik dacht dat een cultureel antropoloog alleen maar kan. Erg treffend verwoord. Zijn opmerkingsgave is geweldig. Wat ben ik blij dat hij dit boek heeft geschreven ik heb er enorm van genoten! Ik denk dat geen boek zo'n inkijk geeft in de hoofdstedelijke politiecultuur als dit boek. Als men een doorbraak wil in de reorganisatie van de Nationale Politie raad ik de betrokkenen aan dit boek te lezen. Het leest heerlijk!
Het ware verhaal achter de matige prestaties van de Nederlandse opsporing. Als Michiel Princen in 2004 financieel rechercheur bij de Amsterdamse politie wordt kan hij meteen vol aan de bak. Precies twee weken later wordt witwasfenomeen Willem Endstra voor zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid geliquideerd. Het zal het begin blijken van een onderzoek naar de afpersing van Endstra door Willem Holleeder. Princen doet jarenlang onderzoek naar het witwassen van die afgeperste miljoenen door de ogenschijnlijk onkreukbare kasteelheer Jan-Dirk Paarlberg de tot dan toe onomstreden eigenaar van de halve P.C. Hooftstraat. Daarna werkt Princen mee aan andere rechercheonderzoeken naar witwassen oplichting verduistering en valsheid in geschrifte binnen de georganiseerde criminaliteit en de 'bovenwereld'. Behalve de zichtbare successen - arrestaties beslagleggingen en veroordelingen - ziet hij ook talrijke bottlenecks en zwakke plekken binnen de opsporing. Daarnaast constateert hij hoe de sociale cultuur binnen de politie de eigen slagvaardigheid schaadt en hoe de organisatie zichzelf dwarszit in de uitoefening van haar taken: misdrijven oplossen en de criminaliteit beheersen. Na tien jaar besluit Princen met pijn in het hart de recherche te verlaten en zijn bevindingen op papier te zetten. De gekooide recherche is zijn spannende kritische en soms ronduit onthutsende verhaal van binnenuit geschreven over de gang van zaken bij de Amsterdamse recherche. Vijftien jaar lang was Michiel Princen (1968) onderzoeksjournalist voor De Telegraaf Peter R. de Vries en FEM Business. In 2004 maakte hij de bijzondere overstap naar de financile recherche van de Amsterdamse politie. De gekooide recherche is zijn eerste boek. Toon meer
Best Seller:- 👍 Mijn dood in Veneti - Ramsey Nasr (19-Apr) - Boek Downloaden op e-reader
- 📚 De zwarte dood - Mark Heirman (18-Sep) - Boek Downloaden op kobo
- ✅ Boek Downloaden op e-reader KAPPEN - Slee, Carry 2004
- ✅ Reset je mindset - Daan Jensen (januari 2020) - Boek Downloaden
- ✅ Boek Downloaden op e-reader De Boekendief - Markus Zusak 2007
- 📚 Boek Downloaden op kobo Zeven minuten na middernacht - Patrick Ness, Siobhan Dowd 2013