✅ Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel - Piet Emmer (januari 2019) - Boek Downloaden

Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel
Boektitel : Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel
ISBN: Nee
Totaal Pagina's : 336 pagina's
Jaar : januari 2019
Categorie : Geschiedenis, Slavernij,
Uitgever : Piet Emmer
Taal: Nederlands

Emmer geeft in dit boek een totaal overzicht van de betrokkenheid van de Nederlanders in de slavenhandel. Geen shaming of wegwassen van wat er is gebeurt maar een goed afgewogen beeld.

Geschiedenis van de Nederlandse Slavenhandel is een vlot geschreven en erg toegankelijk boek. De uitgebreidheid maakt het bovendien tot ht standaard werk over de Nederlandse slavenhandel. Piet Emmer is er wonderwel in geslaagd een neutraal overzicht te geven van de Nederlandse slavenhandel en heeft dit thema ook geplaatst in een breder internationaal perspectief. Het is voor een historicus altijd een uitdaging om politiek gevoelige themas te plaatsen in het tijdsbeeld en de tijdgeest van toen maar bovendien is het een kunst om de politieke 'alternatieve waarheden' van toen zichtbaar te maken. De slavenhandel is vooral ten tijde van de afschaffing lang een politiek en ethisch gevoelig thema gebleven en de discussie is door pro- n contra-bewegingen met valse argumentatie genjecteerd vervuild geraakt. Voor een historicus betekent dat dus goed in allerlei historische archieven zoeken om de zaak helder te krijgen en Piet Emmer heeft dat zo goed mogelijk gedaan. Het noten-katern laat dit zien. Piet Emmer laat in het boek alle voor- en tegen-argumentatie rondom slavernij de revue passeren. Het boek beschrijft o.a. de economie rond slavenhandel en slavernij de concurrentie de reis hoe iemand tot slaaf gemaakt werd het slavenleven op de plantage. Als er een minpuntje genoemd kan worden dan is dat het ontbreken van illustraties. Voor iedereen die genteresseerd is in het onderwerp is dit boek het lezen waard!

Wat ik goed vind aan dit artikel: goede kwaliteit.

Over het slavernijverleden van Nederland wordt volop en breed discussie gevoerd. Aan meningen geen gebrek en terecht want dat de slavernij een zwarte bladzij in onze geschiedenis vormt zal niemand ontkennen. Maar hoe zag die bladzij er precies uit? Wat zijn de historische feiten? Daarvoor zou men het standaardwerk over dit onderwerp moeten lezen en dat is dan ook de reden voor het verschijnen van de geheel bijgewerkte editie van Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel ht gezaghebbende boek op dat terrein van de hand van historicus P.C. Emmer.

Best Book: