👍 De bekeerlinge - Stefan Hertmans (oktober 2016) - ebook Downloaden

De bekeerlinge
Boektitel : De bekeerlinge
ISBN: Nee
Totaal Pagina's : 288 pagina's
Jaar : oktober 2016
Categorie : Literatuur & Romans, Literaire romans, Literaire romans
Uitgever : Stefan Hertmans
Taal: Nederlands

Spannend ongelooflijk en hard verhaal. Toch wetenschappelijk ondersteund met de nodige bewijzen. Bij mijn jaarlijks bezoek aan Monieux zal ik dit lieflijk Provenaals dorpje nu anders gaan bekijken. Het is wel een voordeel indien men wat vertrouwd is met de streek (de Vaucluse) om de reis van Hamoutal te kunnen volgen.

Wat ik zo knap vind aan de boeken van Stefan Hermans ( Oorlog en Terpentijn) is dat hij een mooi en spannend verhaal combineert met de grote lijn van de geschiedenis. Meeslepend zodat je het boek nauwelijks weg kunt leggen. Heel zintuiglijk ook. Je ruikt en proeft en hoort en ziet. De hoofdpersoon is Hamoutal een tot het jodendom bekeerde vrouw die aan het eind van de 11e eeuw op zoek gaat naar haar twee ontvoerde zonen nadat haar David is vermoord. Ook daarvoor was ze al op de vlucht. De tweede hoofdpersoon is de schrijver die net als in Oorlog en Terpentijn vertelt over hoe hij gefascineerd werd door deze vrouw nadat hij een oud geschrift met haar brief had gevonden. Hij besluit op zijn beurt haar route te volgen. Daardoor kom je zo terloops nog heel wat te weten over de geschiedenis met name over de kruistochten. Wat godsdiensten al niet teweeg brengen.

Met De Bekeerlinge schreeft Hertmans een verrassend actueel boek. De spanningen en haat tussen verschillende bevolkingsgroepen nemen ook in onze tijd hernieuwd toe. Grote groepen raken op drift. "... ze wagen het erop - zoals vluchtelingen altijd doen: omdat er geen andere leefbare mogelijkheid meer over is." Tegelijkertijd beseft de hoofdpersoon " meer dan ooit dat ze nergens echt meer veilig zal zijn. Alsof ze leeft op een vlot dat wegdrijft naar een waterval". Hertmans reist de lotgevallen van Hamoutal na van " de yeshiva van Rouen de crypte in Clermont en de runes van het middeleeuws Monieux naar de synagoge van Fustat." Voor iedereen die iets van onze tijd begrijpen wil lees dit boek.

In een klein dorp in de Provence wordt sinds mensenheugenis over een pogrom en een verborgen schat gesproken. Eind negentiende eeuw vindt men in een synagoge in Caro een hoeveelheid opzienbarende joodse documenten. Stefan Hertmans ontdekt de sporen van een voorname christelijke jonkvrouw uit de elfde eeuw die haar leven vergooide uit liefde voor een joodse jongen. Recensie van HUMO "Voor de honderdduizenden lezers van Oorlog en terpentijn in deze kolommen als een meesterwerk onthaald is het zelfs uitstekend nieuws: de nieuwe roman van Stefan Hertmans is ng beter. [] De bevestiging van een gigatalent." Hij gaat letterlijk achter deze vrouw aan die samen met haar verboden liefde op de vlucht slaat en een duizelingwekkende tocht aflegt opgejaagd door alles en iedereen. Stefan Hertmans baseerde zich voor De bekeerlinge op historische bronnen. Dat brengt hem in een chaotische wereld van passie haat liefde en dood en voert hem uiteindelijk van Caro terug naar het kleine Provenaalse dorp waar hij sinds decennia thuis is. Toon meer

Recomended Book: